Aluksi haluan sanoa että kirjoituksesta ei ole saatu mitään taloudellista tukea, sponsorointia eikä rahallista korvausta. Mikäli haluat oman lähiruokaan liittyvän kirjoituksen mukaan, ota yhteyttä sähköpostilla. Kun ajatus, teema ja yritys saada puhdasta ruokaa kuluttajille annan mielelläni sivun käyttöön.- Habanerokitchen-
LÄHIRUOKAA PENTTILÄN TILALTA
Heikki Penttilä, Aitoosta kertoo että kokee olleensa "maajussina" vuodesta 1990 asti aina jonkinlainen vastavirtaan kulkija ja ”pellepeloton”
Penttilä ei astman takia pystynyt jatkamaan isänsä jalostus sikalan toimintaa ja 2006 vuoteen asti tila oli kuitenkin kotieläintila. Hän kasvatti äitinsä harrastuksesta tuotantosuunnan ja alkoi kasvattamaan lampaita. Vuonna 1995 Penttilä perusti tilalle teurastuspaikan ja leikkasi lammasta Tampereen alueen markkinoille 2008 vuoteen asti.
Päätöksen liha- ja elintarvikejalostukseen panostamisesta hän teki 1994 Saludin yrittäjän Hannu Wissin kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta. Hanski antoi näytiksi ulkolaista lampaanfilettä ja sanoi, että kun tuot tämmöstä keittiölle niin ostan kaikki, Heikki Penttilä kertoo. Kymmenen vuotta
Saludissa myytiin heidän teurastamaa ja leikkaamaa kotimaista lähiruokaa, lammasta ilman, että siitä pidettiin isompaa meteliä.
Kunnes vuonna 2001 Penttilä joutui luopumaan teurastuksesta monen muun pienyrittäjän tavoin, koska byrokratia ja kaikenlaiset muut vaatimukset tekivät työvaiheesta täysin kannattamattoman. Hän myös kertoo että "vuonna 2006 jouduimme, meistä riippumattomista syistä luopumaan kotieläimistä ja parissa vuodessa lihanjalostuksesta, koska oma tuotanto oli kuitenkin ollut selkärankana toiminnalle".
Muutaman vuoden olivat tilalla tuotantotilat tyhjillään ja Penttilä etsi yritystä, joka olisi teettänyt tuotteita alihankintana tai tullut tiloihin vuokralle valmistamaan omia tuotteitaan.
Muuta toimintaa tiloille ei löytynyt, Penttilä sai ajatuksen kehitellä tilan toisesta tuotantokasvista, perunoista tuotteita, joita voisi jalostaa tyhjilleen jääneissä tiloissa.
Monien, julkaisukelvottomienkin kokeilujen jälkeen alkoi suunta löytyä.
Parin vuoden markkinoilta poissaolon aikana oli markkinoille syntynyt jonkinlaiset markkinat lähiruualle ja aluksi kauppojen ja nyt myös ravintoloiden kanssa on päässyt ihan erilaiseen keskusteluyhteyteen, kuin parikymmentä vuotta aiemmin, kun tämä polku valittiin.Maajussin koulutuksella ja ammattitaidolla ei juuri soppaa valmisteta mutta ympärille on kertynyt melkoinen joukko Tamperelaisia keittiömestareita, joiden puoleen on ollut helppo kääntyä, kun on sormi mennyt suuhun reseptiikassa tai muissa ruoanvalmistushaasteissa.
Yhteistyö jatkuu mm. Wissin Hanskin kanssa. Nyt eläköidyttyään hän on ehtinyt poikkeilemaan meillä ja kevättalven jopa intensiivisen kehityksen tuloksena meillä on tuotannossa paikallisista raaka-aineista espanjalaisella reseptiikalla tehty perunasipulitortilla, Tortilla de patatas. Huipputuote, jonka reseptiin ja valmistustapaan en kuulemma saa itse tehdä muutoksia.Tuote on Heikki Penttilän mielestä siinäkin mukava, että aikanaan, kun hän joutui lopettamaan lihayhteistyön Saludin kanssa, asetin hän asetti tavoitteeksi, että siellä listoilla ollaan vielä jonakin päivänä ja nyt oltu viikon päivät Tortillan kanssa lounaslistalla. Yksi ympyrä on sulkeutunut.
Raaka-aineiden hankinta oli ja on luonnostaan ajatuksena tehdä mahdollisimman läheltä ja laadukkaasti. Perunoita viljeltiin itse vielä toissavuonna mutta nyt on keittiö vienyt voiton aikataulusta. Jonain päivänä on ajatuksena jälleen tuottaa tuotannossa kuluvat perunat taas itse.
Tällä hetkellä perunat tulevat Honkasaaren Villeltä Hauholta. Omasta kylästä löytyivät kananmunat Ruljan Matilta ja Maitoa saamme käyttää omasta kylästä Jokisen Pekalta kuumennettaviin tuotteisiin. Porkkanoita kasvatetaan naapurikylässä ja muutkin juurekset löytyvät tilalta suoraan Tammelasta. Lihamiehen historia johti siihen, että kun Penttilä tarjosi uusia tuotteita, kysyttiin liki ensimmäisenä heidän makkaroiden perään. Lammasmakkaroiden valmistusta ei jatkettu mutta nyt on lihapuolella tavarantoimittajana Paijan Juha Urjalasta.
Paijalta saan parasta mahdollista leikkoa tuoreena saksalaisella reseptiikalla valmistettaviin makkaroihimme. Parikymmentä vuotta sitten bratwursti oli Suomalaisilla markkinoilla kummajainen mutta nyt tuntuu olevan jo arkipäivää. Tällä keraa opetetaankin sitten ihmisiä syömään Baijerilaista Leberkäse- vuokamakkaraa, joka on valmistettu uunissa paistamalla.Pottufarmi.fi sivuston verkkokauppa laitettiin koemielessä kevättalvella pystyyn kun löytyi asiallinen tapa kuljettaa tilatut tuotteet asiakkaille ja oli selvää, että pienissä kaupoissa ei riitä tuotteiden kiertonopeus siihen, että erikoistuotteita kannattaisi niistä asiakkaille tarjota.
Nyt on päästy jo toimittamaan tuotteita verkkokaupan kautta parille palvelutalolle, parille suoramyyntitilalle, mökkiläisille ja pirkanmaalaisille asiakkaille eri puolilla pirkanmaata. Sama jakelukanava mahdollistaa myös mahdollisuuden hankkia pirkanmaalaisien kolleegoiden tuotteita myyntiin verkkokauppaan, eli sama auto, joka jakaa tuotteet, noutaa myöskin seuraavalle päivälle tilatut tuotteet jalostajilta mm. Mouhijärven herkkujuustolan Peterin tekemiä juustoja on näin helppo tarjota ja tilata mihin päin pirkanmaata tahansa.
Kesävalikoimassa Pottufarmilla on erilaisia makkaroita, perunamakkara on ”omasta päästä” ja muut on opeteltu baijerissa Mezgereikolleegan silmän alla. Perunarieskaa tehdään päivittäin ja perunatortillan toivotaan tulevan ihmisille tutuksi. Perunasalaattia tehdään paria lajia joista uudempi on täysin kasvispohjainen currymajoneesiperunasalaatti. Paistoksiin keskitytään taas paremmin, kun syksy joskus alkaa häämöttää horisontissa.
Pottufarmi
kotisivut ja verkkokauppa.